joi, 17 mai 2012

Un mic plan de actiune la inceperea unei "reamenajari"

Te-ai saturat de acelasi aspect al camerei tale de ani de zile. Vrei ceva nou dar nu stii de unde sa incepi si cum sa termini ceea ce iti doresti. Iata cum ar trebui sa te organizezi pentru a duce la bun sfarsit o redecorare originala.
Pune-ti ideile pe hartie
Gandeste-te bine ce anume te deranjeaza la camera ta. Poate fi mobila veche si demodata sau culoarea scaunului de calculator; poate covorul arata prea urat sau draperiile iti strica buna dispozitie. Noteaza orice neplacere si nu ezita sa o rezolvi. Cheama cativa prieteni apropiati si ganditi-va impreuna la eventuale schimbari. Faceti o schema a noii camere si evaluati-o cu atentie pana la cele mai mici detalii.
 Stabileste bugetul
Dupa ce te-ai hotarat cu privire la ceea ce schimbi sau inlocuiesti, este momentul sa stabilesti un buget clar si cat mai obiectiv pentru a avea sanse sa il respecti. Daca esti o persoana risipitoare, atunci adauga o marja de eroare de 20 – 30%.

Adauga pe lista toate cheltuielile necesare, incepand de la vopseaua decorativa, pensule, banda adeziva si pana la lumanari parfumate si rame foto.
 Incadreaza-te intr-o perioada de timp
Dupa ce ai aflat suma necesara, incearca sa determini perioada de timp in care vei realiza schimbarea camerei. Asuma-ti o marja de eroare in functie de programul tau zilnic si de problemele ce pot aparea.
Sunt foarte rare cazurile in care timpul si bugetul conincid cu exactitate sau sunt supraestimate initial, deoarece intre ele exista o relatie de dependenta de cele mai multe ori si orice zi pierduta te poate dezechilibra.
Ia in calcul si detaliile. Daca vopsesti o piesa de mobilier, vei avea nevoie de 24 de ore pentru a se usca. Intre timp poti intreprinde alte activitati, insa este bine sa le bati in cuie inainte de a te apuca de reamenajare.
Asteapta-te oricand ca lucrurile sa mearga prost. Este mai bine sa previi un pericol decat sa te confrunti cu el. Neprevazutul poate aparea in orice moment, iar o cutie de vopsea varsata pe pardoseala iti poate fura o dupa amiaza intreaga pentru curatenie, sau jumatate de buget pentru a inlocui podeaua.Asadat, atentie sporita.
Curata totul impecabil
Desi iti doresti ca schimbarea sa apara peste noapte, va trebui sa accepti realitatea. Inainte de a te apuca de remodelari, vopsiri si cumparaturi, este nevoie de o curatenie temeinica. Poate ca decizi sa donezi unele lucruri, asa ca va trebui ca acestea sa arate decent. Oricum, nu poti aduce mobila noua intr-o camera murdara, asa ca scoate aspiratorul din cutie, ia pamatuful de praf si un mop si scapa de toata murdaria din camera.
Elimina tot ce nu iti foloseste
Alege sa faci asta intr-o dimineata in care te simti foarte bine, iar cheful de viata te mobilizeaza pentru activitati marete. Deschide larg ferestrele, bea un suc de portocale si demareaza selectia.
Foloseste saci menajeri sau cutii pentru sortarea obiectelor pe categorii, materiale sau destinatie. Intreaba-ti prietenii, rudele sau vecinii daca au nevoie de o parte din lucrurile eliminate. Dupa ce ai impachetat totul, te poti indrepta catre un azil, un camin de copii sau o casa de binefacere pentru a dona lucrurile.
Modifica piesele in stare buna
Daca tii cu orice pret sa devorezi magazinele de mobila pentru noi achizitii, atunci inseamna ca bugetul este de partea ta. In caz ca apar indoieli, atunci evalueaza piesele de mobilier in stare buna si modifica-le aspectul.
Poti vopsi un scaun din lemn intr-o alta culoare sau poti aplica autocolant pe un birou vechi din scoala generala. Daca ai un dulap mai pretentios, atunci contacteaza o firma de reconditionari sau aduna-ti prietenii pentru o incercare amuzanta.
Incearca sa ceri ajutorul atunci cand simti ca nu te mai descurci. Nu o lua ca pe o neputinta, ci ca pe o dovada de intelepciune si o redresare a bugetului. Un specialist termina munca mult mai repede decat ai fi facut-o tu.

Cumpara tot ce iti place
Daca ai luat decizia sa iti redecorezi camera, atunci ai dreptul sa cumperi ceea ce iti place. In timp ce cauti o patura sau un covor, incearca sa apreciezi daca acestea se incadreaza in noul stil pe care ti l-ai propus. Incearca sa respecti lista facuta initial, insa daca observi ca preturile nu corespund, atunci renunta la unele accesorii secundare in favoarea achizitiei unei mese potrivite si dorite de multa vreme.
Este bine sa iti reamintesti in fiecare moment motivele pentru care ai pornit aceasta reamenajare si incearca sa nu mai repeti greselile anterioare. Oricate accesorii frumoase sau ieftine iti atrag atentia, aminteste-ti ca aglomeratia a fost motivul neplacerii tale in camera respectiva.
Nu cumpara totul in acelasi timp si nu iti rezerva o singura zi pentru cumparaturi. In functie de planul initial, cumpara cele necesare la momentul potrivit. In orice moment iti poate veni o idee mai buna sau poti vedea o promotie irezistibila.
Pentru a scapa de toate aceste lucruri si "probleme"si pentru a avea ceea ce v-ati dorit,va stam la dispozitie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu